Наслов: ИСТОРИЈА НА МАКЕДОНСКИОТ НАРОД

А. Автор: Институт за национална историја

ИНИ-Лого

Б. Година на издавање: 2008 година

В. Јазик: македонски

Г. Краток опис: 352 стр.

СОДРЖИНА

1) МАКЕДОНИЈА ВО ПРАИСТОРИСКО ВРЕМЕ

2) МАКЕДОНИЈА ВО СТАРИОТ СВЕТ

3) АЛЕКСАНДАР ТРЕТИ МАКЕДОНСКИ (336-323) МАКЕДОНИЈА – СВЕТСКА ИМПЕРИЈА

4) ФОРМИРАЊЕТО НА МАКЕДОНСКИТЕ ЦАРСТВА ПО СМРТТА НА АЛЕКСАНДАР ТРЕТИ МАКЕДОНСКИ

5) МАКЕДОНИЈА ЗА ВРЕМЕ НА РИМСКОТО ВЛАДЕЕЊЕ (од 168 г. пр. е. – до крајот на III век)

6) МАКЕДОНИЈА ПОМЕЃУ ИСТОКОТ И ЗАПАДОТ (IV-V век)

7) МАКЕДОНИЈА И СЛОВЕНИТЕ (од средината на VI век – до средината на IX век)

8) МАКЕДОНИЈА – ЈАДРО НА КУЛТУРНИТЕ И ДУХОВНИТЕ ПРОЦЕСИ (од средината на IX век – до средината на X век)

9) СОЗДАВАЊЕТО НА СРЕДНОВЕКОВНАТА ДРЖАВА ВО МАКЕДОНИЈА

10) МАКЕДОНИЈА ПОМЕЃУ ВИЗАНТИСКАТА И ОСМАНЛИСКАТА ИМПЕРИЈА (XI-XIV век)

11) МАКЕДОНИЈА ПОД ОСМАНЛИСКА ВЛАСТ (од крајот на XIV – до крајот на XVIII век)

12) МАКЕДОНИЈА ВО XIX ВЕК

13) МАКЕДОНИЈА ВО ПЕРИОДОТ НА БАЛКАНСКИТЕ ВОЈНИ ДО ПОЧЕТОКОТ НА ВТОРАТА СВЕТСКА ВОЈНА НА БАЛКАНОТ (1912-1941)

14) МАКЕДОНИЈА ВО ВТОРАТА СВЕТСКА ВОЈНА (1941-1945)

15) ЕГЕЈСКИОТ ДЕЛ НА МАКЕДОНИЈА ВО ВТОРАТА СВЕТСКА ВОЈНА

16) ПИРИНСКИОТ ДЕЛ НА МАКЕДОНИЈА ВО ВТОРАТА СВЕТСКА ВОЈНА

17) ФЕДЕРАЛНА МАКЕДОНИЈА ВО ЈУГОСЛОВЕНСКАТА ФЕДЕРАЦИЈА (1945-1991)

18) САМОСТОЈНА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА

Д. За набавување на книгата: Книгата може да се добие во електронски формат и нарачката е бесплатна.

преземете ја книгата/download the book

Loader Loading…
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab