Hibridni Vojni - Indirektniot adaptiven pristap kon promena na rezhimot (poligrozd.org)

Наслов: ХИБРИДНИ ВОЈНИ – ИНДИРЕКТНИОТ АДАПТИВЕН ПРИСТАП КОН ПРОМЕНА НА РЕЖИМОТ

Andrew-Korybko-poligrozd.org

А. Автор: Андреј Корибко

Б. Година на издавање: 2015 година

В. Јазик: англиски

Г. Краток опис: 125 стр.

СОДРЖИНА

ВОВЕДЕНИЕ:

1) Значајот на темата

2) Теорија

3) Официјалниот руски став кон темата

4) Недостатоците на руската позиција

5) Објектот, субјектот, опсегот и целта на книгата

6) Методологија

ГЛАВА ПРВА: ТЕОРЕТСКИТЕ КОНТЕКСТИ

7) Геополитичкиот контекст

8) Махан и Макиндер

9) Прометеизмот

10) Римленд и Појасот на кршливост

11) Евроазискиот Балкан

12) Резиме на геополитичкиот контекст

13) Воените теории

14) Војување од четвртата генерација

15) Петте прстени

16) Индиректниот приод и OODA јамата

17) Теорија на хаосот

18) Водење одзади

19) Резиме на воените теории

20) Доминација врз целосниот спектрум

21) Доминација врз целосниот спектрум и обоените револуции

22) Доминација врз целосниот спектрум и неконвенционалното војување

23) Доминацијата на хаотичната динамика

24) Резиме на доминацијата врз целосниот спектрум

25) Заклучок за првата глава

ГЛАВА ВТОРА: АПЛИКАЦИЈА ЗА ОБОЕНИТЕ РЕВОЛУЦИИ

26) Воведение во теоријата и стратегијата

27) „Пропаганда“ и „Инжинерирањето на согласноста“

28) Обратно неокортикално војување

29) Социјално мрежноцентрично војување

30) Социјалномрежната војна

31) Студија на случај Facebook

32) Преплавеност и колективниот ум

33) Преплавеност и обоените револуции

34) Тактиките и практиката на обоените револуции

35) „Ненасилниот Макијавели“

36) Упатство на обоените револуции за терен

37) Значајни практиканти на обоените револуции

38) Џон Тефт

39) Френк Арчибалд

40) Заклучок за втората глава

ГЛАВА ТРЕТА: АПЛИКАЦИЈА ЗА НЕКОНВЕНЦИОНАЛНОТО ВОЈУВАЊЕ

41) Што претставува неконвенционалното војување

42) Историја и предности

43) Издигнувањето на невладините актери и специјалните сили

44) Стратегија за неконвенционалното војување

45) Петте прстени

46) Индиректниот пристап и OODA јамата

47) Мрежната војна и преплавувањето

48) Теорија на хаосот

49) Теренски прирачник за неконвенционалното војување

50) Подготовка за неконвенционалната војна

51) Водење на неконвенционалната војна

52) Неконвенционалната војна во Украина

53) Заклучок за третата глава

ГЛАВА ЧЕТВРТА: МОСТОТ

54) Воведение

55) Геополитичките односи

56) Теренските прирачници

57) Споделени стратегии

58) Споредба „еден до друг“

59) Арчибалд го премина Рубикон

ЗАКЛУЧОК:

60) Ограничена прогноза

61) Општи препораки

62) Завршни мисли

БИБЛИОГРАФИЈА

Д. За набавување на книгата: Книгата може да се добие во електронски формат и нарачката е бесплатна.

преземете ја книгата/download the book

Loader Loading…
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab